Meny:
Startsiden
   
H 9

Kommentarer til "Adjø solidaritet?"
Jon Erik Dølvik

av
Fritz C. Holte

 KAPITTEL 4: ØMU


  HVA ER ØMU?

ØMU er en union av elleve EU-land. De EU-landene som ikke er med i unionen, er Sverige, Danmark, Storbritannia og Hellas.

Dølvik beskriver ØMU slik:1

"Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) innebærer overgang til euroen som fellesvaluta og at deltakerlandenes rente- og pengepolitikk styres av den Europeiske Sentralbanken (ESB). Det overordnede styringsmålet er prisstabilitet, men innenfor den rammen skal ESB fremme EUs generelle mål om økonomisk vekst, sysselsetting m.m. - - - For å unngå finanspolitisk "frirytteri" når finansmarkedenes direkte disiplinering av landenes budsjettpolitikk opphører har landene inngått en Vekst- og Stabilitetspakt som fastsetter kriterier for offentlige budsjettunderskudd (3 prosent) og gjeld (60 prosent). Med mindre land opplever en drastisk krise - definert som fall i BNP på over 2 prosent - vil brudd på kriteriene kunne utløse sanksjoner i form av bøter - - - .

ØMU er et dristig politisk og økonomisk eksperiment som det hersker stor usikkerhet om hvordan vil virke."

  NORGE OG ØMU

Gjennom EØS-avtalen er Norge knyttet til EUs indre marked, og ifølge regjeringens retningslinjer for Norges Bank skal det på sikt være et mål å ha en stabil valutakurs overfor euro. Så lenge dette varer, er Norge langt på vei i samme situasjon som landet ville ha vært hvis det hadde vært med i ØMU. Dette betyr at de problemene ØMU skaper for ØMU-landene, langt på vei også skapes for Norge. (Mer senere om de problemene ØMU skaper for ØMU-landene.)

Når det i forrige avsnitt to steder står "langt på vei", og ikke "fullt ut", skyldes det følgende:

Ifølge regjeringens retningslinjer kan Norges Bank akseptere midlertidige avvik fra den kursen på euro som er det langsiktige målet. Det er ingen regler for hvor store og langvarige slike avvik kan være.

Norge kan la være å vedta nye direktiver for det indre markedet i EU. Denne muligheten svekker Norges økonomiske bånd til ØMU.

Vi bør imidlertid passe oss for å overdrive betydningen av disse forholdene. Selv om det ikke fins regler for hvor mye kursen på euro kan avvike fra normalnivået, har målet om fast kronekurs overfor euro stor innflytelse på den norske rente- og kredittpolitikken. Adgangen til å forkaste EU-direktiver er hittil ikke blitt brukt fordi eventuell bruk av den kan resultere i straffetiltak bl.a. i form av avgifter på Norges eksport til EU.

På den andre siden har vi disse forskjellene mellom Norge og ØMU-land:

Norge kan gå bort fra målet om en fast euro-kurs. Det er ikke usannsynlig at det kommer til å skje. Norge kan si opp EØS-avtalen. Det er mer usannsynlig. Men det er lettere å si opp EØS-avtalen enn å gå ut av ØMU.

  NOTE

1 Dølvik (1999) s. 72


Webredaktør: John Vedde.   Har du innspill til denne artikkelen, kontakt Fritz C. Holte.