Meny:
Startsiden
   
H 9

Kommentarer til "Adjø solidaritet?"
Jon Erik Dølvik

av
Fritz C. Holte

 KAPITTEL 5: ØMU-PROBLEMER


ØMU-landene vil møte en rekke problemer. Her er litt om to av dem.

  HÅNDTERINGEN AV REGIONALE SKJEVHETER

Vi må regne med at det i ØMU-området stadig vil være såkalte regionale skjevheter. Kan de håndteres på en tilfredsstillende måte? Her er et sitat fra Dølvik, s 72-73:

"Usikkerheten er betydelig når det gjelder regionale skjevheter - for eksempel hvis noen land opplever sterk vekst og andre krise - og EU ikke har ikke et føderalt budsjett som kan tjene som automatisk stabilisator eller overføringsmekanismer mellom ulike regioner. Mens den eneste sammenlignbare pengeunionen, USA, har et føderalt budsjett på over 20 prosent, er EU-budsjettet 1,3 prosent av BNP og utsatt for krav om kutt. - - - .

Når landene ikke lenger kan bruke devaluering og pengepolitikken til å mestre svingninger i økonomien (og finanspolitikken er låst), vil kravet til fleksibilitet i arbeidsmarkedet og lønnsdannelsen øke. Siden mobiliteten i europeiske arbeidsmarkeder er liten, betyr det at betydningen av makroøkonomisk lønnsfleksibilitet og såkalte "interne devalueringer" vil øke. Det vil isolert sett skape behov for en mer effektiv inntektspolitikk, etter mønster av Solidaritetsalternativet (som bygde på premisser svært like ØMU, dvs. fast valutakurs)."

Med en indre devaluering mener Dølvik her antakelig at myndighetene sørger for at de innenlandske prisene stiger saktere enn prisene i andre ØMU-land.

La oss fortsette Dølviks resonnement, og la oss som eksempel anta at det er økonomisk krise i Italia.

Vi må regne at det er betydelig sjanse for at en av disse to tingene vil skje:

Italia klarer ikke å etablere et trepartsamarbeid etter mønster av Solidaritetsalternativet.

Italia klarer å etablere et trepartsamarbeid. Men det klarer også andre ØMU-land, og deres nasjonale trepartsamarbeid er minst like effektive som det italienske. De andre landene bruker sine trepartsamarbeid til å forsvare sin konkurranseevne. Italia klarer derfor ikke å forbedre sin konkurranseevne ved at partene prøver å gjøre det partene i det norske trekantsamarbeidet forutsettes å gjøre. (Jf. kapittel 3 der det norske trekantsamarbeidet er beskrevet.)

For Italia vil i så fall antakelig den eneste muligheten for å få til en indre devaluering være å sette i verk tiltak som reduserer den innenlandske etterspørslen etter produkter. Slike tiltak vil føre til økt italiensk arbeidsledighet, og derfor også til økt samlet ledighet i ØMU-området.

Konklusjonen blir derfor at det er betydelig fare for at i ØMU-området blir regionale skjevheter håndtert på en måte som fører til økt arbeidsledighet.

  KAMP OM KONKURRANSEEVNE KAN SKAPE ALVORLIGE PROBLEMER

La oss se på enda et sitat fra Dølvik. Her er en beskrivelse av noe som antakelig lett vil kunne skje i ØMU-området. (Dølvik s. 75)

"I europeisk fagbevegelse er det frykten for økonomisk stagnasjon som er mest framtredende, dvs. at skjerpet markedskonkurranse, kamp om investeringer og jobber, samt frykt for økt ledighet vil utløse en dynamikk av "downward bidding" - en spiral av konkurranseorientert lønnsmoderasjon. Hvis alle satser på å trygge sin konkurransesituasjon ved ekstra lønnsmoderasjon- slik Nederland og Norge har gjort i deler av 90-tallet - kan spillerommet for lønnsvekst stadig skrumpe og en deflasjonsspiral med lavere etterspørsel, investeringer, vekst og sysselsetting som alle taper på bli utløst."



Webredaktør: John Vedde.   Har du innspill til denne artikkelen, kontakt Fritz C. Holte.