Meny: Startsiden |
H 47
INNVENDINGENE MOT MIN KRITIKK HOLDER IKKEavFritz C. Holte
|
Med den reelle pensjonsalderen menes hvor gamle folk gjennomsnittlig er når de blir pensjonister.
Den reelle pensjonsalderen i Norge er nå lavere enn 60 år, dvs. betydelig lavere enn de 67 år som i følge Folketrygden skal være den vanligste pensjonsalderen. Uføretrygding, førtidspensjonering og AFP-ordningen er viktige årsaker til denne forskjellen.
Av flere grunner har Regjeringen som mål å øke den reelle pensjonsalderen med ett år. Her skal vi feste oss ved at en slik økning vil føre både til høyere skatteinntekter og til lavere pensjonsutgifter, og derfor gjøre det lettere å bevilge mer til "gode formål".
Den reell pensjonsalderen er blitt lavere de senere årene. "Utslitthet" og "utstøting" er stikkord for to av årsakene.
Her følger litt om det.
Daglig leder for aksjonen For velferdsstaten, Asbjørn Wahl, skriver bl.a. dette om forholdene i Norge i dag:
Her er et sitat fra Dagsavisen 11/7 2001.
Chr. Øverland, leder i Norsk Post og kommunikasjonsforbund, har denne forklaringen på hvorfor så mange blir uføretrygdet:
Forsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet mener at
Disse sitatene viser ar det er en konflikt mellom på den ene siden målet om effektivisering og på den andre siden målet om reduksjon av sykefravær og uføretrygding.
Før jeg forlater Postverket vil jeg nevne at personaldirektøren i Post Norge er mindre sikker enn fagforeningslederen på hva som er årsakene til den omfattende uføretrygdingen, og at det arbeides med å finne virkemidler mot den. (Mer om dette i Dagsavisen 11/7 2001.)
Bjarne Eikefjord står bak en rapport som er utarbeidet for Arbeids- og Administrasjonsdepartementet. I rapporten kalles folk mellom 50 til 70 år "seniorer". Eikegjord mener at de ofte omtales som "gamle" i arbeidslivet. Her er noen sitater fra Dagsavisen 14/7 2001:
Myndighetene kan redusere pensjonene for dem som førtidspensjoneres, slik at det blir økonomisk vanskeligere for dem å stå utenfor arbeidslivet. Det vil antakelig føre til at noen kommer til å være i arbeid lengre enn de ellers ville ha vært.
For i hvert fall de fleste av oss fins det imidlertid en grense for i hvor store "doser" vi synes det er akseptabelt å bruke dette virkemidlet. Jeg tror ikke at regjeringen vil ønske å bruke betydelig større doser av det enn nå.
Blant annet ved å redusere skattene kan myndighetene gjøre det mer lønnsomt å arbeide. Det kan få noen til å vente med å la seg pensjonere. Mulighetene for å oppnå mye ved denne politikken reduseres imidlertid av at mange er slitne på slutten av arbeidslivet, og derfor ser fram til å bli pensjonister. Dessuten vil en del mennesker ønske å la seg pensjonere på et tidspunkt i livet der de fortsatt er i noenlunde god form. Det vil nemlig gjøre det mulig for dem bruke de første årene som pensjonist til å gjøre visse ting som de lenge har ønsket å gjøre, som de hittil ikke har gatt anledning til å gjøre, og som må gjøres før de blir for gamle og avfeldige. For noen kan dette være å være mer sammen med familien, for noen reparere og forbedre hytta, for noen å foreta lange og derfor nokså slitsomme rundreiser i utlandet.
Det vil bli lettere for en del eldre å bli stående i arbeidslivet hvis forholdene legges til rette for dem, f. eks. ved at de får kortere arbeidstid og/eller mindre stressende arbeid. Myndighetene kan sikkert gjøre noe for å bidra til at dette skjer. Men hvor mye? Under vårt nåværende økonomiske system er det betydelig motstand mot at staten skal blande seg "for mye" inn i hvordan private bedrifter innretter seg. Sterke krav om å effektivisere offentlig sektor begrenser også mulighetene for å ta hensyn til eldre mennesker som arbeider i den sektoren.
Foran er det gjort rede for at stadige omstillinger i arbeidslivet og stadig sterkere krav om å være effektiv er viktige trekk ved den nåværende økonomiske utviklingen. Disse trekkene har ført til slitasje og utstøting som har resultert i stadig lavere reell pensjonsalder. Det er grunn til å anta at hvis vi beholder det nåværende økonomiske systemet vil disse trekkene bli enda sterkere enn nå, noe som i så fall vil trekke i retning av at pensjonsalderen blir enda lavere.
For at regjeringen skal nå sitt mål, må virkningene av de tiltakene den setter i verk for å øke pensjonsalderen ikke bare være sterke nok til å utligne virkningene av det som trekker i retning av lavere pensjonsalder. Virkningene av tiltakene må være mye sterkere enn det, og så langt jeg kan bedømme er de ikke så sterke. Min konklusjon er derfor at regjeringen ikke kan klare å nå sitt mål om ett års økning i den reelle pensjonsalder.
1 Klassekampen 21. september 2000.