Meny: Startsiden |
H 53
KORRESPONDANSE MED ARBEIDERPARTIET OM UTREDNING AV EØS-OPPSIGELSEFørste gang lagt ut: 2. september 2001
ÅPENT BREV TIL ARBEIDERPARTIET
Mange mener at oppsigelse av EØS-avtalen vil ha så store skadevirkninger for Norge at dette ikke kan komme på tale. De synes derfor at det har lite for seg å lage en offentlig utredning om ulempene og fordelene ved en eventuell oppsigelse. De føler seg sikre på at hovedkonklusjonen i en slik utredning vil bli at ulempene er mye større enn fordelene. Mange andre er mest opptatte av at EØS-avtalen har en rekke uheldige virkninger for oss. De mener derfor at vi bør finne ut om fordelene av å beholde avtalen er større enn ulempene ved å gjøre det. Noen av dem argumenterer bl. a. slik: I et demokrati bør det tas hensyn også til dem som mener noe annet enn det flertallet av politikerne mener. Dette er ikke alltid praktisk mulig, men en bør i alle fall være lydhøre overfor betydelige mindretall.
Det fins mange - i hvert fall et stort mindretall av samfunnsmedlemmene - som misliker EØS-avtalen så sterkt at de ønsker å bli kvitt den. Derfor bør myndighetene utrede virkningene av å si den opp. Valgkampen kan være en arena for dette spørsmålet. Jeg vil derfor spørre Arbeiderpartiet: Vil Arbeiderpartiet i valgkampen foreslå at det skal foretas en offentlig utredning av fordelene og ulempene ved å si opp EØS-avtalen?
Sett at et annet parti er først ute med å foreslå at det skal foretas en offentlig utredning av fordelene og ulempene ved å si opp EØS-avtalen. Vil Arbeiderpartiet i så fall i valgkampen støtte forslaget, forholde seg passiv, eller motarbeide det? Fritz C. Holte SVAR FRA ARBEIDERPARTIETTakk for ditt brev til Arbeiderpartiet om EØS-avtalen. I behandlingen av Stortingmelding nr. 12 (2000-2001) "Om Norge og Europa ved inngangen til et nytt århundre" sto Arbeiderpartiet sammen med flertallet på Stortinget fast at vi ønsker å bygge videre på EØS-avtalen. Du kan lese mer om våre synspunkter i innstillingen til denne meldingen. Vi vil vi ikke ta initiativ til en utredning om EØS-avtalen. Vennlig hilsen NYTT ÅPENT BREV TIL ARBEIDERPARTIET V/SOLVEIG TORSVIKUtredning av virkningene av oppsigelse av EØS-avtalen Hei: Takk for din e-post 16. August. Du svarte da at Arbeiderpartiet ikke vil ta initiativ til å få en utredning om EØS-avtalen. Derimot fikk jeg ikke noe svar på dette spørsmålet: 1. Sett at et annet parti er først ute med å foreslå at det skal foretas en offentlig utredning av fordelene og ulempene ved å si opp EØS-avtalen. Vil Arbeiderpartiet i så fall i valgkampen støtte forslaget, forholde seg passiv, eller motarbeide det? Jeg ser gjerne at jeg får svar både på dette spørsmålet, og på følgende spørsmål: 2. Er Arbeiderpartiet helt sikre på at det ikke fins et betydelig antall nordmenn som ønsker å få utredet fordelene og ulempene ved å si opp EØS-avtalen? 3. Er Arbeiderpartiet enig i at det er rimelig å ta hensyn til hva betydelige mindretall mener, i hvert fall når det å ta slike hensyn ikke blokkerer for beslutninger flertallet mener er viktige? 4. Sett at Arbeiderpartiet mener både (1) at det kan tenkes at et betydelig antall nordmenn ønsker å få utredet virkningene av å si opp EØS-avtalen, og (2)) at det er rimelig å ta hensyn til betydelige mindretall. Vil det i så fall ikke være rimelig av Arbeiderpartiet å støtte et forslag om å få utredet disse virkningene? Med vennlig hilsen Fritz C. Holte SVAR FRA 2 ARBEIDERPARTIETBrev fra en medarbeider i Arbeiderpartiet: Til Fritz C. Holte På vegne av Solveig Torsvik sender jeg hennes svar tilbake: Jeg har ikke ytterligere kommentarer.
Beste hilsen
|