Meny: Startsiden |
H 92
KOSTER HVER KRONE I OFFENTLIGE UTGIFTER
av |
I en redegjørelse til Stortinget 24/01 2002 sa statsråd Victor D. Norman dette:
I artikkelen "Statsråd på dypt vann" (Dagsavisen 11/2 2002) nevner Hallvard Bakke at han etter en del purringer for å få vite hva "langt mer" betyr i denne sammenheng, fikk via Normans pressemedarbeider opplyst følgende:
Bakke kommentere dette svaret slik:
I artikkelen "Bakke på trygg grunn" i Dagsavisen for 16/2 2002 kommenterer Øystein Børmer Hallvard Bakkes innlegg. Børmer, som er statssekretær i Finansdepartementet, skriver bl.a.:
Før jeg kommenterer Børmers avisinnlegg, kan det være formålstjenlig å si litt mer om Ulf Pedersens forskningsrapport.
Stiftelsen for samfunns- og næringsforskning (SNF)er en stiftelse som i 1990-årene hadde sin faglige basis i Norges Handelshøyskole og Sosialøkonomisk Institutt Universitet i Oslo. I begynnelsen av 1990-årene arbeidet SNF etter oppdrag fra Finansdepartementet og Norsk Forskningsråd med prosjektet "Samfunnsøkonomiske kostnader ved beskatning". Prosjektet publiserte tre forskningsrapporter og to arbeidsnotater. Hovedrapporten, som er lang og meget innholdsrik, kom i 1994. Den er skrevet av Ulf Pedersen og heter "Effektivitetskostnader ved beskatning - en oversikt over og kritisk vurdering av norske og internasjonale generelle likevektsanalyser."
Såvidt jeg vet er Pedersens rapport den grundigste oversikten vi har i Norge om forhold mellom beskatning og effektivitet.
For å gjøre de følgende sitatene forståelige, må jeg gjøre rede for noen begreper.
I denne forbindelse er en generell likevektsmodell et sett av ligninger som beskriver en situasjon der tilbud og etterspørsel er like store for alle varer og tjenester.
De parameterene (størrelsene) økonomer anvender når de tallfester økonomiske sammenhenger, kan være estimerte eller kalibrerte. Estimerte størrelser er beregnet på grunnlag av observasjoner av hva som har hendt. Kalibrerte størrelser er mer eller mindre godt begrunnede anslag (gjetninger).
En simuleringsmodell er i denne forbindelse et sett av ligninger som tar sikte på å beskrive (simulere) hovedtrekkene i noe som kan tenkes å skje i praksis.)
Med MCF-analyser menes analyser som tar silte på å bedømme kostnadsøkningen av økte skatteinntekter.
Et avsnitt i Pedersens rapport som heter "Resultater fra norske MCF-analyser". Det avslutter han slik:
Ulf Pedersen avslutter rapporten bl.a. slik:
Børmer kaller sitt avisinnlegg "Norman på fast grunn". Som alt nevnt hevder han der bl.a. følgende:
De kildene,- eller snarere den kilden - Børmer viser til her, er Ulf Pedersens rapport. Den rapporten er også eneste kilden Børmer nevner i sitt forsvar for Norman.
Jeg vet ikke hvor godt Børmer har lest Pedersens rapport. Men hvis han har lest den grundig, bruker han den på en overraskende måte. I de sitatene som er gjengitt foran, advarer jo Pedersen sterkt mot å bruke kvantitative resultater fra modellanalysene i diskusjoner om praktisk politikk, og det er jo nettopp slik Børmer bruker disse resultatene.
Jeg ønsker å gjøre meg opp en mening om Normans påstand. De forskningsresultater jeg kjenner, gir meg ikke noe akseptabelt grunnlag for å kunne gjøre dette. Jeg ser ikke bort fra muligheten av at det kan finnes andre forskningsresultater som gjør det. Men ut fra det jeg vet i dag, ser jeg ikke noen annen utvei enn å bygge på synsing.
I et vedlegg til denne artikkelen blir noe av det som sies i det følgende, forklart ved hjelp av diagrammer.
Børmer bruker et enkelt eksempel der han skriver om to personer han kaller A og B. Når vi skal vurdere hvor treffende dette eksemplet er for forholdene i Norge i dag, kan det være formålstjenlig at vi i første omgang tenker oss at arbeidsstyrken i Norge består av tre grupper.
Noen har både muligheter for å arbeide betydelig mer, og vil gjøre det hvis inntektsøkningen ved å gjøre det ikke beskattes. Børmers eksempel gir en treffende beskrivelse av hvordan skattene påvirker deres arbeidsinnsats.
Noen arbeider aldri overtid i den jobben de har, og har ingen mulighet for ekstrajobber. De kan vi plassere i en gruppe som består av mennesker hvis arbeidsinnsats ikke påvirkes av beskatningen fordi de ikke har muligheter for å endre arbeidsinnsatsen hvis de skulle ønske det.
I samme gruppe må vi også plassere mange av dem som har jobber der lønn og arbeidstid er tariffestet, og der det er arbeidsgiveren som bestemmer om og i tilfelle vor mye en skal avvike fra den normale arbeidsinnsatsen. Slike avvik kan komme gjennom permitteringer i perioder der konjunkturene er dårlige, og gjennom pålagt arbeidstid i perioder der konjunkturene er gode. Avvikene vil vanligvis føre til velferdstap, men de tapene vil ikke skyldes at skatt skaper forskjeller mellom "inntekt før skatt" og "inntekt etter skatt" for arbeidstakerne.
I tillegg til dem som er uten muligheter for å endre arbeidsinnsatsen, er det noen som har visse, men små, muligheter for å arbeide overtid og/eller ta ekstrajobber. Deres situasjon kan beskrives ved å si at de med en rimelig grad av tilnærming kan sies å høre hjemme i den gruppen vi beskjeftiger oss med nå.
Noen arbeider mer enn de ønsker, men kan av ulike grunner ikke redusere arbeidstiden. Her er to eksempler:
Innenfor realistiske grenser for hvor høy betalingen for en ekstra arbeidsinnsats kan tenkes å bli, påvirkes ikke disse personenes ønsker om å arbeide av den betalingen de får. Derfor betyr ikke skattene noe for hvor mye de arbeider.
Det fins også mange som med en rimelig grad av tilnærming kan sies å høre hjemme i den gruppen vi beskjeftiger oss med nå.
Sett at vi ønsker å gjøre oss opp en mening om relevansen av teorien om at skatter fører til betydelige effektivitetstap. I så fall bør vi først gjøre oss opp en mening om følgende:
Hvor stor andel av arbeidsstyrken i Norge er det som både
Antakelig har ingen et tilfredsstillende grunnlag for å lunne svare på dette spørsmålet. I hvert fall har ikke jeg det, og jeg tviler på at Norman og/eller Børmer har det.
I denne situasjonen velger jeg å synse. Min synsing - som bygger på et grunnlag jeg skulle ønske var mye bedre - er at det er et forholdsvis lite mindretall som både har muligheter for å arbeide betydelig mer, og vil gjøre det hvis de slipper å betale skatt på den inntektsøkningen de vil få ved å arbeide mer.
Ut fra dette mener jeg at Børmers enkle eksempel ikke gir noen treffende beskrivelse av forholdene i Norge i dag.
Hvis en politiker mener at hver krone i offentlige utgifter koster samfunnet langt mer enn én krone, kan det være nærliggende for henne eller han å gå inn for overføring av virksomhet fra offentlig til privat sektor. Det er derfor viktig å være klar over - for å bruke økonomspråk - at de "produktene" vi får vil endres ved slike overføringer. Her er et eksempel.
Vi har i Norge en obligatorisk yrkesskadetrygd som omfatter de fleste arbeidstakere, og som er finansiert av skatter.(En obligatorisk trygdeavgift kan betraktes som en form for skatt)
Det innebærer bl.a. at den som rammes av en alvorlig yrkesskade vil få økonomiske vilkår som er betydelig bedre enn dem vedkommende kan få ved å leve på stønader fra sosialkontoret.
La oss tenke oss at denne trygden blir avviklet, og at det blir overlatt til den enkelte å tegne - eller ikke tegne - en forsikring som innebærer at vedkommende unngår at yrkesskader fører til økonomiske problemer.
En god del mennesker vil sikkert ikke tegne en slik forsikring. Mange av dem vil være i en økonomisk situasjon der det er vanskelig å få pengene til å strekke til, og vil også mene med at " i alle fall med det første er det usannsynlig at jeg kommer til å få bruk for en slik forsikring".
Noen av dem som ikke forsikrer seg, vil bli rammet av en alvorlig yrkesskade som setter dem utenfor arbeidslivet Det kan føre til at de må klare seg på stønader fra sosialkontorene. Dette vil føles nedverdigende for mange av dem. og vil bety et liv i fattigdom. Det vil fra visse hold antakelig bli hevde at det er noe de må finne seg i, siden de valgte å la vøre å forsikre seg.
Jeg ser det på en annen måte. For meg er det i hvert fall to grunner til at jeg foretrekker en obligatorisk offentlig yrkesskadetrygd framfor private forsikringsavtaler.
Den ene er at jeg betrakter en slik trygd som en solidarisk handling overfor mennesker som det på grunn av deres økonomi eller av andre årsaker vil være urimelig å kreve at de skal skaffe seg en yrkesskadeforsikring.
Den andre grunnen er at jeg ønsker meg et samfunn der færrest mulig som lever et liv i fattigdom og sosial fornedrelse. Det vil derfor være et skritt i riktig retning å ha en obligatorisk yrkesskadetrygd også for dem som har muligheter for å sikre seg gjennom private ordninger.
På grunnlag av det jeg har gjort rede for i denne artikkelen, trekker jeg disse konklusjonene:
Noen synes at økonomiske resonnementer blir vanskeligere å forstå hvis de får dem presentert i tilknytning til diagrammer. Andre synes de blir lettere.
Foran har jeg tatt hensyn til dem som ikke liker diagrammer.. I dette tillegget tar jeg hensyn til de andre.
I drøftingene foran (jf. avsnittet "Litt synsing om Normans påstand") beskjeftiget jeg meg med tre grupper kalt henholdsvis Gruppe 1, Gruppe 2 og Gruppe 3. I det følgende blir forholdene i Gruppe 1 beskrevet i Figur 1, forholdene i Gruppe 2 i Figur 2, og forholdene i Gruppe 3 i Figur 3.
I hvert av diagrammene er det en etterspørselskurve og en tilbudskurve.
Fordi noen mennesker ønsker seg de produktene en bestemt person kan være med på å skape, fins det en etterspørsel etter hans eller hennes arbeidsinnsats. Etterspørselskurven viser hvordan størrelsen på den etterspørselen avhenger av lønnssatsen, dvs. av hvor mye som må betales for arbeidsinnsatsen.
I hvert diagram er det en vannrett akse og to loddrette akser. Når jeg beskjeftiger meg med etterspørselskurven, bruker jeg "den vannrette aksen" og "den loddrette aksen til venstre i diagrammet".
Tilbudskurven viser hvordan "hvor mye vedkommende ønsker å arbeide" avhenger av "hvor godt vedkommende betales for å arbeide når det tas hensyn til at økt arbeidsinntekt fører til økt skatt".
Når jeg beskjeftiger meg med tilbudskurven, bruker jeg "den vannrette aksen" og "den loddrette aksen til høyre i diagrammet".
I hvert av diagrammene bruker jeg disse symbolene
Diagrammene viser at det bare er i Gruppe 1 at sysselsettingen påvirkes av skattene.
Figur 1
Figur 2
Figur 3