Meny: Startsiden |
HA 2000:8
NOKSÅ RASK PRISSTIGNING ELLER TILNÆRMET STABILE PRISER?avFritz C. Holte |
Temaet for dette notatet er at Norge under visse forutsetninger er bedre tjent med en forholdsvis rask (men ikke akselererende) prisstigning enn med at prisene er tilnærmet stabile. Med "en tilnærmet stabil prisstigning" mener jeg her 2% prisstigning per år, og med "en forholdsvis rask prisstigning" mener jeg en prisstigning som er betydelig raskere enn det, f. eks. 6%.per år. 1
Med etterspørselen etter norske produkter mener jeg her summen av all etterspørsel etter varer og tjenester som er produsert i Norge.
La oss gå ut fra at staten i en situasjon der prisnivået for norske produkter er tilnærmet stabilt, sørger for at etterspørselen etter norske produkter øker med et betydelig beløp, f. eks. 10 milliarder kroner per år. Staten kan skape en slik etterspørselsøkning ved å øke egen etterspørsel, ved hjelp av skattelettelser og/eller ved hjelp av overføringer som gjør det mulig for kommuner og private å øke sin etterspørsel.
Det er rimelig å anta at etterspørselsøkningen fører til følgende:
Det er også rimelig å anta at etterspørselsøkningen dessuten har denne virkningen:
Sett at det skjer noe som fører til at noen innenlandske bedrifter blir mindre konkurransedyktige overfor utenlandske. En mulig årsak er at det skjer noe i utlandet som fører til at noen utenlandske bedrifter kan selge til lavere priser enn før. En annen mulighet er at det innenlands settes i verk tiltak som forbedrer forholdene for arbeidstakerne, men som også fører til at produktiviteten øker saktere enn den ellers ville ha gjort.
Det kan argumenteres for at når prisene øker forholdsvis raskt, er det lettere å unngå at slike begivenheter fører til arbeidsledighet enn det er når prisene er tilnærmet stabile. (Mer om dette i HA 2000:4 Mer om mulighetene for å unngå miljøproblemer og brutalisering )
Foran bruker jeg en teori som sier at vi kan velge mellom
og
Mange økonomer aksepterer ikke denne teorien. Men jeg bruker den, når visse betingelser er oppfylt, og synes at det fins gode grunner for å gjøre det. (Mer om de betingelsene og grunnene i HA 2000:6 )
I mine drøftinger er det viktig om vi kan innrette oss slik at våre priser kan øke forholdsvis raskt.
Interessen for om våre priser kan øke raskere enn handelspartnernes, skyldes følgende:
Den viktigste forskjellen mellom Holdenutvalgets framtid og Den alternative framtiden som er beskrevet i HA 2000:2, er at i Den alternative framtiden kontrollerer vi kapitalbevegelsene til og fra utlandet. Mulighetene for å kunne gjøre det, avhenger verken av om vi kan oppnå lavere arbeidsledighet ved å akseptere raskere prisstigning, eller av om vi kan la våre priser øke raskere enn handelspartnernes.
Foran har jeg drøftet hvordan prisutviklingen påvirker mulighetene for å unngå arbeidsledighet. Antakelig vil noen hevde følgende:
Jeg er selvsagt klar over at det i mange bransjer er mangel på arbeidskraft i dag. Likevel synes jeg at drøftingen foran er av interesse. Her er noen av grunnene:
1 Jeg har valgt å la "tilnærmet stabil" bety 2% per år fordi det er et mål for EUs sentralbank å sørge for at prisene i EU ikke øker med mer enn 2% per år.