Meny:
Startsiden
   

OPPDATERINGER AV NETTSIDENE

Her vil nyheter og oppdateringer av nettsidene annonseres.
Kom tilbake til denne siden hvis du ønsker å se hva som er endret siden sist.

Du kan bli informert om oppdateringer på disse nettsidene pr. epost. Meld deg på her!

  

OPPDATERINGEN 29. NOVEMBER 2004

Arbeidet med lanseringen av den nye boka har ført til at jeg den siste måneden har skrevet lite som det passer å ta inn på nettsiden. Men det er da blitt én artikkel.

Ny fil

H 153 Hvorfor er det offentlig fattigdom i Norge?

Artikkelen vil bli trykket i Norsk Transportarbeiderforbunds medlemsblad og antakelig også i medlemsbladenes til noen andre yrkesorganisasjoner.

Det meste av det som står i artikkelen vil være kjent for dem som har fulgt med på nettsiden min eller har lest den siste boka mi. Men gir en kort og lettlest innføring i et spørsmål som opptar mange. Derfor kan den forhåpentligvis være nyttig for dem som prøver å få mer oppmerksomhet mot virkningene av markedsliberalismen.

OPPDATERINGEN 17. OKTOBER 2004

Den nye boka mi "Det alternative systemet - en vei ut av internasjonal markedsliberalisme" kan nå kjøpes eller bestilles hos alle bokhandlere. Den er kommer ut på Roskva forlag, og koster kr. 200,-. Boka er temaet for et seminar på konferansen Supermakt, fredag 22.oktober, kl. 10.00-12.30.

(Mer om dette i H 151.)

Nye filer

H 151 Seminar om Det alternative systemet - en vei ut av internasjonal markedsliberalisme

I denne filen orienterer jeg om seminaret 22. oktober 2004 om den nye boka mi.

H 152 Sammenhengen mellom markedsliberalisme og kampen mot fattigdommen

I denne filen argumenterer jeg for at regjeringens mål om mer markedsliberalisme ikke er forenlig med dens mål å bli kvitt den fattigdommen vi har nå både i Norge og i u-landene.

OPPDATERINGEN 5. SEPTEMBER 2004

Sommeren 2004 har jeg brukt til å avslutte arbeidet med en ny bok som heter "Det alternative systemet - en vei ut av internasjonal markedsliberalisme". Den kommer ut på Roskva forlag, og kan kjøpes hos alle bokhandlere fra slutten av oktober.

Boka vil blir presentert og kommentert på et møte fredag 22. oktober kl. 10.00-12.30 på Globaliseringskonferansen i Folkets Hus i Oslo. Kommentatorer vil være Ingrid Fiskaa, styremedlem i ATTAC Norge, Dag Seierstad, rådgiver for SVs stortingsgruppe, Tore Thonstad, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Terje Svabø, daglig leder av Civita og Lisbeth Berg-Hansen, visepresident i NHO.

De nye filene er utdrag fra boka.

Nye filer

H 149 Forordet i boken Det alternative systemet

H 150 Hvor viktig er nasjonalt eierskap til kapital? Kommentarer til Jan Arild Snoens drøfting av dette

OPPDATERINGEN 27. JUNI 2004

Nye filer

H 147 Til Bondevik om arbeidsløsheten

Denne filen er et ledd i en debatt med Kjell Magne Bondevik om Regjeringens mål og virkemidler i kampen mot arbeidsløshet. Tidligere fil i som er et ledd i denne debatten er H 136.

H 148 Kleppe som finansminister og utvalgsleder

Filene H 144, H 145, H 146 og H 148 er ledd i en debatt med Per Kleppe. Som innledning til lesingen av disse filene kan det være nyttig å lese Filene H 135 og H 141.

 OPPDATERINGEN 27. MAI 2004

Nye filer

H 143 Mer om Chaffeys påstand om styringsmulighetene

Denne artikkelen vil bli publisert i Ny Tid 27.mai.

H 144 Brev til Per Kleppe

H 145 Er ”Industrisamfunnet” et nyttig begrep?

H 146 Debatt med Per Kleppe: Samlet etterspørsel etter produkter

 OPPDATERINGEN 25. APRIL 2004

Nye filer

H 138 Feil fokus på globaliseringen

I denne filen bruker jeg en kronikk av Joseph Stiglitz som utgangspunkt for noen kommentarer til regjeringens globaliseringsmelding.

Filen ble publisert i Aftenposten 14. april.

H 139 Hvor går Civita?

I denne filen spør jeg Terje Svabø: Vil Civita nøye seg med å kritisere de argumentene mot markedsliberalisme som de fleste synes er dårlige? Eller vil Civita også delta i diskusjoner om argumenter om markedsliberalisme som mange mener er gode?

Filen ble publisert i Klassekampen 16. april.

H 140 Chaffey og myten om manglende styringsmuligheter

Paul Chaffey påstår følgende: Det er en myte at globaliseringen fører til at politikerne mister styringen og får mindre innflytelse over beslutninger som angår fordeling og velferd.- I denne filen kommenterer jeg påstanden.

Filen ble publisert i Aftenposten 21. april..

H 141 Per Kleppe: Veier til full sysselsetting

H 142 F. C. Holte: Kleppes veier til full sysselsetting

Filene H 141 og H 142 bør leses i sammenheng. Som innledning til lesningen av dem kan det være nyttig å lesse fil H 133 . De tre filene er deler av en debatt mellom Per Kleppe og meg i Klassekampen.

I H 142 opplyser jeg om at jeg i et brev til Per Kleppe vil gjøre han kjent med flere kommentarer til hans kronikk, og at det brevet også vil bli publisert på nettsiden min. Brevet er ikke skrevet enda.

Fil H 141 ble publisert i Klassekampen 2. april, og fil H 142 vil bli publisert i Klassekampen om få dager.

 

 OPPDATERINGEN 21. MARS 2004

Nye filer

H 135 Full sysselsetting?

Flere politikere, blant annet fra Arbeiderpartiet, hevder at full sysselsetting er et mål for deres partis politikk. I denne filen ber jeg dem presisere hva de mener med full sysselsetting og å gjøre rede for hvilken strategi de vil bruke for å oppnå full sysselsetting. Jeg argumenterer også for at med det nåværende økonomiske systemet er det umulig å oppnå noe som med rimelighet kan kalles full sysselsetting.

Filen ble publisert i Klassekampen 3. mars i år.

H 136 Bondevik og arbeidsløsheten

Kjell Magne Bondevik har flere ganger sagt at lav arbeidsløshet er et hovedmål for regjeringen, og at den er på rett vei for å nå dette målet.

I denne filen spør jeg Bondevik hva han mener med lav arbeidsløshet. Jeg argumenter også for at så lenge vi har det nåværende økonomiske systemet er det umulig å oppnå noe som med rimelighet kan kalles lav arbeidsløshet, og jeg spør Bondevik om han er uenig i argumentasjonen.

Filen var kronikk i Dagsavisen 11. mars i år.

H 137 Globaliseringsmeldingen

I denne filen drøfter jeg: Kan globaliseringen reverseres hvis vi ønsker dets? Vil det være svært kostbart for Norge å reversere globaliseringen? Vi det være mulig å få tilstrekkelig politisk støtte for en reversering av globaliseringen?

Jan Pettersen er en av dem som uten begrunnelse har hevdet at en eventuell reversering av globaliseringen vil være svært kostbar for Norge. I filen ber jeg Pettersen begrunne denne påstanden.

Filen ble publisert i Morgenbladet 19. mars i år. Noe av det som står der fins allerede i mitt hefte "Spørsmålene som ikke ble stilt." Men den inneholder også en del nytt stoff.

 

 OPPDATERINGEN 7. MARS 2004

Etter et opphold i oppdateringene av nettsiden vil den nå en tid framover bli oppdatert nokså ofte

Nye filer

H 131 Prinsippene for folketrygdreformen

Dette er for tiden en omfattende debatt om hvorvidt, og i tilfelle hvordan, folketrygden bør reformeres. I denne filen peker jeg først og fremst på visse forhold som så vidt jeg vet har vært lite framme i denne debatten.

 

Boka "En annen framtid er mulig - Et alternativ til internasjonal markedsliberalisme" er blitt anmeldt i samfunnsøkonomenes tidsskrift Økonomisk Forum. Det er grunnlaget for H 132 - H 134:

H 132 Torfinn Hardings anmeldelse av boka "En annen verden er mulig"

H 133 "En annen verden er mulig ". Innlegg av F. C. Holte i Økonomisk Forum

H 134 Flere kommentarer til Hardings anmeldelse

H 133 er først og fremst en kort redegjøring for viktige deler av boka mi. Dette vil være kjent stoff for lesere av denne nettsiden. Men filen inneholder også kommentarer til noe av det Harding skrev i sin anmeldelse, og de kommentarene vil antakelig være av interesse også for dere som har fulgt med på nettsiden.

 

For oversikt over tidligere oppdateringer, se her.