www.fritzholte.com >>> Studiesirkler >>> Studiesirkel 2
Studiesirkel basert på Fritz C. Holtes bok "En annen verden er mulig"

"Tror på en annen verden"

av Asbjørn Jaklin

 

Materiell til studiesirkel 2:  Innledning  |  Møte 1  |  Møte 2  |  Møte 3  |  Møte 4  |  Møte 5

Tromsøværingen og økonomen Fritz C. Holte er ikke som andre økonomer. Han tror på en helt annen verden.

Globaliseringen. Alle politisk interesserte mennesker snakker om den, men effektive tiltak for å bli kvitt ulempene har glimret med sitt fravær. Den radikale økonomen Fritz C. Holthe, med bakgrunn i SV, lanserte i går ei bok som tar et oppgjør med den rådende oppfatningen blant sine økonom-kolleger.

Går i flokk

- Økonomene har en tendens til å gå i flokk. Det har lenge vært en motebølge blant økonomer at den frie flyten av kapital er det eneste saliggjørende for økonomisk utvikling. Men nå begynner tvilen å komme for alvor, sier Holte som har gitt boka navnet "En annen verden er mulig".

Tematisk er han i samme spor som de tyske Spiegel-journalistene Hans-Peter Martin og Harald Schumann som skrev boka "Globaliseringsfellen" i 1996. Den ble en internasjonal bestselger. De to snakket varmt om en egen skatt på valutaspekulantenes virksomhet. Holte vil innføre tiltak i Norge som ville sette kaffen i halsen på enhver gjennomsnitts markedsliberalist.

Problemene

Holte ser stort på det og omtaler økonomiene i Vest-Europa, USA, Canada og Japan under ett. Han kaller dette for Industrisamfunnet og peker på de alvorlige problemene disse landene står overfor:

Den økonomiske utviklingen er ute av kontroll. Det skyldes at markedene for produkter og kapital er internasjonale. Den økonomiske politikken er nasjonal og kan ikke hamle opp med markedskreftene som krysser grensene uten hindringer.

Problemene som skapes er ifølge Holte disse:

Altfor mange er arbeidsledige. Det er skjev fordeling av velstand og velferd. Mange opplever et brutalt arbeidsliv. Velferdstiltakene svekkes. Politikere og vanlige folk ser problemene, men føler en sterk avmakt. Ingenting nytter.

Problemene i Norge

Hva med Norge?

Ett av problemene er at vi har en offentlig fattigdom som forhindrer at det offentlige klarer å løse sine oppgaver skikkelig. Problemet vil bare forsterkes om få år. Da vil det nemlig være langt flere eldre mennesker enn nå. Det offentlige står foran en eksplosjon i utgiftene til helse, omsorg og pensjoner.

- Mange økonomer hevder at problemet bare kan løses ved at vi bygger ned den velferdsstaten som ble bygd opp i det forrige århundre. Det er jeg ikke enig i, sier Holte.

Logikken

Hva må skje?

Logikken til nå har vært klar: Siden kapitalen er blitt så internasjonal, må myndighetene i de enkelte land overføre makt til internasjonale organer. Dette var blant annet AP-leder Thorbjørn Jaglands resonnement foran EU-avstemningen i 1994.

Holte har ingen tro på en slik løsning. Rett og slett fordi problemene for slike internasjonale "regjeringer" blir for store.

- De som hevder denne løsningen, er ikke kommet lenger enn til sin logiske øvelse. Tenk etter: Vi kan ta et ekstremt eksempel og sier at vi vil innsette en "verdensregjering". Selv om disse menneskene var veldig dyktige, ville de ha en så kompleks styringsoppgave at prosjektet ville bli håpløst.

- Kan ikke EU klare det?

- Jeg tror ikke heller EU er håndterlig og det blir verre med utvidelsen. Det er så mange ulike historier og ulike språk som skal forenes, at det er meget vanskelig. Sjansen for demokrati i EU, at folket styrer, tror jeg er liten.

Holtes tiltak

Fritz Holte mener den eneste fornuftige løsningen er å gi myndighetene i de enkelte landene makta tilbake. Slå globaliseringen i revers, så å si.

Hva vil han gjøre?

Realistisk?

- Frihandel og fri flyt av kapital bør erstattes av et system for internasjonal økonomisk kontakt som skaper liten eller ingen frykt for kapitalflukt og dårlig konkurranseevne. Det bør være mye internasjonal handel med industrivarer, men de internasjonale kapitaloverføringene bær være mye mindre enn nå, mener Holte.

Holtes synspunkter har til dels blitt skarpt kritisert av andre økonomer. Han er blitt anklaget for å vile isolere Norge ala Nord-Korea og Albania.

- Norge har en særdeles åpen økonomi. Er det realisme i dette?

- Jeg tror ikke politikerne vil omfavne dette med en gang, humrer Holte.

Protesten øker

- Men det er en protestbevegelse på gang i mange land. Styrken i denne protestbevegelsen er stor og økende. Det er mange unge mennesker som engasjerer seg. Hvis denne bevegelsen blir virkelig stor, kan det hende at politikerne på en tidspunkt stikker fingeren i jorda og begynner å lytte. Dessuten vil jeg si at jeg foreslår endringer som er langt mindre enn de som har skjedd i Norge gjennom de årene jeg har vært økonom, sier Holte som ikke vil bruke tid på å spekulere på hvor realistisk forslagene.

- Jeg prøver bare å dytte i riktig retning. Problemene er åpenbare og jeg tror altså ikke internasjonale løsninger vil kunne takle dem. Vi må gi mer makt til nasjonale myndigheter, sier han.

(Fakta)
Fritz C. Holte, født 1925 i Tromsø. Sønn av lektor Hans Holte ved Tromsø Gymnas. Flyttet fra byen etter artium for å studere sosialøkonomi. Var fra 1954 til 1990 dosent og professor i sosialøkonomi ved Norges Landbrukshøgskole.
Er i sterk opposisjon til den rådende tendens blant sine kollegaer til å hylle globalisering og internasjonal markedsliberalisme.

Tilbakemeldinger.   Tekniske feil meldes til webmaster