Meny:
Startsiden
   

OPPDATERINGER AV NETTSIDENE

 OPPDATERINGEN 8. SEPTEMBER 2001

H 73 ble endret 9. september.

Nye filer

H 66 Velferdsstaten vil overleve, av Per Kleppe

H 67 Svar til Per Kleppe

I H 66 angriper Kleppe meg for min påstand om at Arbeiderpartiet ikke kan klare å forhindre kutt i velferdsstaten hvis vi skal ha minst like mye frihandel og fri flyt av kapital som nå. I H 67 svarer jeg på angrepet.

H 68 Åpent brev til Jens Stolteberg

H 69 Åpent brev til Økonomiavdelingen, Finansdepartementet

H 70 Svar fra Finansdepartementet

H 71 Nytt åpent brev til Økonomiavdelingen, Finansdepartementet

I H 69 kritiserer jeg Stoltenberg for hans bruk av det såkalte Fornyelesalternativet for å begrunne at Arbeiderpartiet kan innfri sine valgløfter. H 69, H 70 og H 71 er en brevveksling med Finansdepartementet som er knyttet til H 68. Jeg vil anbefale alle å lese H 68. De tre øvrige filene passer kanskje best for dem som er spesielt interessert i økonomi.

H 72 Nytt åpent brev til Statsråd Jørgen Kosmo.

Her gjentar jeg min spørsmål som jeg stilte ham i H 42. I tillegg spør jeg ham om når jeg vil få svar.

H 73 Spredte tanker etter partilederdebatten og valgkampen

I denne filen drøfter jeg bl.a. moe av det som ble sagt i partilederdebatten om skolene og skattene.

 OPPDATERINGEN 2. SEPTEMBER 2001

Nye filer

H 52 Oversikt over korrespondansen med partiene om EØS-avtalen

H 53 Korrespondanse med Arbeiderpartiet om utredning av EØS-oppsigelse

H 54 Korrespondanse mrf Høyre om utredning av EØS-oppsigelse

H 55 Korrespondanse med Kristelig Folkeparti om utredning av EØS-oppsigelse

H 56 Korrespondanse med Venstre om utredning av EØS-oppsigelse

H 57 Korrespondanse med Miljøpartiet De Grønne om utredning av EØS-oppsigelse

H 58 Korrespondanse med RV med om utredning av EØS-oppsigelse

H 59 Korrespondanse med Senterpartiet om utredning av EØS-oppsigelse

H 60 Korrespondanse SV med om utredning av EØS-oppsigelse

Filene H 52 - H 60 utgjør en gruppe.

Jeg sendte åpene brev til partiene der jeg spurte om de ville foreslå eller i hvert fall støtte andres forslag om å få utredet virkningene av å si opp EØS-avtalen. (H 53 inneholder et eksempel på disse brevene)

Brevene førte til en brevveksling. En oversikt over den finner du H 52. Brevvekslingen finner du i H 53 - H 60.


H 61 Korrespondanse med Arbeiderpartiet om min kritikk av partiets valgløfter

H 62 Åpent brev til statsminister Jens Stoltenberg fra Fritz C. Holte

H 63 Korrespondanse med Høyre om min kritikk av partiets valgløfter

H 64 Er jeg SV-politiker ?

Jeg sendte brev til Arbeiderpartiet og Høyre der jeg la ved filen H 47 Innvendingene mot min kritikk holder ikke . Dette førte til en brevveksling som du finner i filene H 61 og H 63. Spørsmål som er nært knyttes til denne brevvekslingen, drøftes i H 62 og H 64.


H 65 Bli ikke hjemmesitter!

Her gir jeg først en kort begrunnelse for at verken Arbeiderpartiet eller Høyre kan innfri sine valgløfter. Deretter argumenter jeg for at selv om både disse partiene og antakelig også de andre partiene lover mer enn de kan holde, bør vi ikke av den grunn bli hjemmesittere ved det kommende valget i høst.

 OPPDATERINGEN 27. AUGUST 2001

Jeg sendte i forbindelse med forrige oppdatering et åpent brev (H 49) til partiene med et begrunnet forslag om at de skal foreslå at vi får en offentlig utredning om fordelene og ulempene ved å si opp EØS-avtalen.

Forslaget om å utrede oppsigelse ble støttet av Miljøpartiet, RV, Senterpartiet og SV, men avvist av Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Utdrag av svarene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti er offentligjort i Klassekampen for 22/8. I en senere oppdatering skal jeg gjengi alle svarende og kommentere dem

Nye filer

H 50 Korrespondanse mellom Høyre og Fritz C. Holte


Her gjengis min korrespondanse med Høyre i forbindelse med "H 47 Innvendingene mot min kritikk holder ikke".

H 51 Åpent brev til Arbeiderpartiet

I denne filen sender jeg "H 47 Innvendingene mot min kritikk holder ikke" til Arbeiderpartiet, og ber om kommentarer. Jeg har enda ikke fått svar på dette brevet.

Endringer i gamle filer

Jeg har rettet noen lite vesentlige ting i de filene som ble lagt ut i forrige oppdatering.

 OPPDATERINGEN 22. AUGUST 2001

Nye filer

H 49 Åpent brev til RV

H 48 Oversendelsesbrev til RV

Jeg har sendt brev til partiene med et begrunnet forslag om at de skal foreslå at vi får en offentlig utredning om fordelene og ulempene ved å si opp EØS-avtalen. Brevene til RV gjengis i disse filene. Tilsvarende brev er sendt til alle partier som er representert på Stortinget + Miljøpartiet De Grønne.

Disse brevene vil også bli offentligjort i Klassekampen onsdag 22. august.


H 39 Stoltenberg: Valgflesket ikke for dyrt

H 40 Holtes kritikk treffer ikke

H 41 Per Kleppe om Holtes utspill

Et intervju med meg i Aftenposten 2. august førte til en del innvendinger som ble publisert i samme avis. I de tre filene ovenfor gjengis innvendingene.

H 47 Innvendingene treffer ikke min kritikk

I denne filen svarer jeg på de innvendingene som er gjengitt i H 39, H 40 og H 41.

Filen er sendt direkte til Jens Stoltenberg, Jan Petersen, Kjell Roland, Steinar Strøm, Knut Anton Mork og Per Kleppe. I oversendelsesbrevene skriver jeg at jeg meget gjerne offentliggjør på min nettside kommentarer de måtte ha til det jeg skriver i H 47.

NB! Jeg vil be leserne om å bidra til å gjøre innholdet i H 47 mest mulig kjent, og at de gjør det så raskt som mulig. Dette gjelder spesielt for det jeg skriver om de tre temaene som er nevnt i kapittel 8 i filen.


H 43 Innledning til drøftingene av effektiviseringsmulighetene

H 44 Eldreomsorg på anbud

H 45 45 milliarder - Fakta eller synsing?

H 46 Det er forskjell på industri og omsorg

Det kom en rekke innvendinger mot min konklusjon om at verken Ap eller Høyre kan innfri sine valgløfter. Med ett unntak spriker innvendingene sterkt. Unntaket gjelder effektivisereingsmuligheter. Bl.a. med henvisning til rapporter som nylig er kommet fra ECON og Statskonsult, hevder flere at jeg undervurderer mulighetene for effektivisering av offentlig sektor.

I disse fire filene drøfter jeg rapportene fra ECON og Statskonsult for å undersøke om disse rapportene viser at grunnlaget for mine konklusjoner svikter. Jeg sier dessuten litt om hva vi kan slutte av Holdenutvalgets utredning og av en rapport som nylig er kommet fra De Facto.

Disse filene er også offentligjort i Nationen 17. august i år

H 42 Åpent brev til statsråd Jørgen Kosmo

I et intervju i Nationen for 4. August hevdet Kosmo at Arbeiderpartiet hadde regnet godt nok når det gjaldt mulighetene for å effektivisere offentlig sektor. Han sa også at det kan settes flere spørsmålstegn ved mitt regnestykke.

I dette brevet ber jeg han utdype disse uttalelsene. Brevet er også offentligjort i Nationen 17. august.

 OPPDATERINGEN 4. AUGUST 2001

Nye filer

FIRE FILER SOM UTGJØR EN ENHET

Filene H 33, H 34, H 35 og H 36 utgjør en enhet som bør leses i den rekkefølgen de er nummerert. De er for øvrig en meget lett modifisert versjon av filer som ble publisert på Aftenpostens nettside 2. august 2001.

H 33 Velferd, skatter og bruk av oljepenger

Hvis den norske velferdsstaten skal beholdes i minst samme omfang som nå, må de offentlige utgiftene øke kraftig. På kort sikt skyldes det at kommunene må tilføres betydelig mer penger; dels for å få nok til løpende driftsutgifter, dels for å kunne ta et skippertak for å rette opp forsømmelser de siste årene. På lengre sikt er hovedårsaken at befolkningen blir eldre, noe som øker utgiftene til pleie og omsorg.

Bl.a. Arbeiderpartiet og Høyre mener at vi i framtiden bør ha minst like store doser av frihandel og fri flyt av kapitel som nå. Under slike forhold kan ikke det offentlige klare å finansiere en kraftig økning i de offentlige utgiftene. De kan nemlig ikke gjøre det ved å la skatter og avgifter bli betydelig høyere hos oss enn i andre land, for det vil føre til kapitalflukt. De kan heller ikke gjøre det ved å bruke mye mer oljepenger enn nå, for det ville føre til en innenlandsk prisstigning som ville ødelegge vår konkurranseevne.

H 34 Arbeiderpartiets program

På grunnlag av det som er skrevet i filen H 34, konkluderer jeg med at det ikke vil være mulig for Arbeiderpartiet å oppfylle sine valgløfter om å bevare og videreutvikle velferdsstaten.

H 35 Høyres program

På grunnlag av det som er skrevet i filen H 35, konkluderer jeg med at det ikke vil være mulig for Høyre å oppfylle sine valgløfter om å redusere skattene og videreutvikle velferdsstaten.

H 36 Politisk slitasje

Folk mister tillit til de politiske partiene når de i sine valgprogrammer kommer med løfter de ikke kan innfri. I denne filen argumenterer jeg for at vi bl. a. derfor må innrette oss slik at spillerommet for politikken blir større. Det kan bare skje ved å endre organiseringen av vår utenriksøkonomi.


H 37 Den gradvise innlemmelsen av Norge i EU bør bli tema i valgkampen

Det forgår for tiden noe som er blitt kalt "en gradvis norsk innlemmelse i EU". Den består dels i at Norge må godta stadig flere direktiver laget av EU-kommisjonen, og dels i at frihandel og fri flyt av kapital fører til at den økonomiske virksomheten i Norge og EU blir knyttet stadig sterkere sammen.

Den gradvise innlemmelsen bør bli et tema i valgkampen.

H38 Bør jeg skrive kortere og mer polemisk?

I denne filen spør jeg leserne om jeg bør endre den måten jeg skriver på.

NB Neste oppdatering vil komme allerede 18. august !

Mine artikler om valgprogrammene vil kunne bli debattert i de nærmeste ukene i Aftenposten

Så hvis du er interressert, så følg med på avisens nettside eller i papirutgaven.

 OPPDATERINGEN 17. JUNI 2001

Nye filer

H27 Det alternative systemet.

I denne artikkelen drøfter jeg et alternativ til det nåværende økonomiske systemet i Norge. Systemet er tidligere blitt presentert i HA 2000 2 Den alternative framtiden, men den begrunnelsen og drøftingen jeg gir her H 27, er mer gjennomarbeidet og mer omfattende enn den som ble gitt i HA 2000 2.

Jeg vil oppfordre alle som ser på min hjemmeside til å lese denne artikkelen. Hvis vi skal kunne få en akseptabel framtid er det nemlig ikke nok at vi roper "Bort med den internasjonale markedsliberalismen". Å gjøre det, kan være en begynnelse. Men hvis vi skal kunne få en akseptabel framtid, må vi finne fram til hva vi vil sette i stedet for markedsliberalismen. Jeg er ubeskjeden nok til å mene at det jeg sier her i H 27 er et brukbart utgangspunkt for drøftinger av hvordan vi bør endre det økonomiske systemet.

 

H 30 Temaer i en mer omfattende drøfting av Det alternative systemetet

I denne filen peker jeg på noen emner det kan være rimelig å beskjeftige seg med i en mer omfattende drøfting av Det alternative systemet.

 

H 32 Mer om hvorfor EØS-avtalen bør bli et tema i valgkampen

I "H 21 EØS-avtalen og TV-debattene i valgkampen høsten 2001" pekte jeg på noen argumenter for og mot at en i høstens valgkamp skal drøfte om myndighetene bør utrede konsekvensene av å si opp EØS-avtalen. I denne artikkelen sier jeg litt mer om dette, og om hva de som ønsker en slik utredning kan gjøre.

 

H28 Svar fra sentralbanksjef Svein Gjedrem

I H 23 stilte jeg tre spørsmål til Gjedrem. Her er hans svar.

H29 Kommentarer til svaret fra Svein Gjedrem

 

H31 U-landenes framtid

I dette notatet argumenterer jeg for at u-landene vil kunne få akseptable forhold i framtiden bare hvis det økonomiske systemet i i-landene tilfredsstiller visse krav. Det innebærer at de som først og fremst er opptatte av forholdene u-landene også bør interessere seg for systemendringer i industrilandene.

Endringer i filer

HA 2000:1 Holdenutvalgets utredning.

Her har jeg tatt inn en fotnote til kapittel 2. Der peker jeg på at den nylig foretatte endringen av forskriften for pengepolitikken er uten betydning for drøftingene i Holdenutvalgets utredning.

For de aller fleste lesere av hjemmesiden min er denne endringen i HA 2000:1 antakelig uten interesse.

 

HA 2000 2 Den alternative framtiden

Fordi jeg har skrevet en egen artikkel om Den alternative framtiden, har jeg kunnet sløyfe mye i den tidligere versjonen av HA 2000 2. Den nye versjonen av HA 2000 2 består av det som ble sagt i kapitlene 5-9 i den tidligere versjonen.

 

H 20 Ny forskrift for pengepolitikken

Dette notatet er blitt utvidet. Utvidelsen vil antakelig bare være av interesse for dem som ikke synes at det er vanskelig og/eller kjedelig å lese sosialøkonomi.

 

 OPPDATERINGEN 27. MAI 2001

Nye filer

H 22: Sentralbanksjefens bidrag til privatiseringsdebatten

Hvert år holder sentralbanksjefen en såkalt årstale for framtredende politikere og næringslivsledere.

I H22 refererer og kommenterer jeg sentralbanksjef Svein Gjedrems drøfting i årstalen 2001 av hvorvidt det er ønskelig at staten selger sine eierandeler i næringslivet.

Jeg drøfter også virkningene av årstalen, og hevder at det vil gjøre privatiseringsdebatten ryddigere hvis det blir påpekt tydeligere enn hittil at det Gjedrem sa i årstalen om privatisering bør oppfattes som et advokatinnlegg.

H23 Åpent brev til sentralbanksjef Svein Gjedrem

I H23 stiller jeg tre spørsmål til Gjedrem. Spørsmålene bygger på kommentarene i H22.


Dessuten er det 3 nye filer som omhandler virkninger av økt toll på fisk.

De er:

H24 Hvor viktig er EØS-avtalens reduksjon av tollen på fisk?

I denne filen gjør Carl-Erik Sculz og jeg rede for en beregning som belyser EØS-avtalens reduksjon av tollen på fisk.

H25 Mer om hvordan vi har beregnet tapet.

I denne filen gir Sculz flere opplysninger om de metodene som er brukt i den beregningen det er gjort rede for i H24.

H26 Økt toll på salg av fisk til Øst-Europa?

Temaet for denne filen er hva det vil bety for vår eksport av fisk og fiskeprodukter om de østeuropeiske søkerlandene blir medlemmer av EU.

Endring av H21

I H 21 EØS-avtalen og TV-debattene i valgkampen høsten 2001 er tatt inn to nye argumenter mot å drøfte oppsigelse av EØS-avtalen.

 OPPDATERINGEN 22. APRIL 2001

Nyhet

Du kan nå bli informert om oppdateringer på disse nettsidene pr. epost. Meld deg på her!

Nye filer

H 21 EØS-avtalen og TV-debattene i valgkampen høsten 2001

Filen inneholder først og fremst argumenter for og mot at oppsigelse av EØS-avtalen bør drøftes i TV-debattene i valgkampen høsten 20001.

H 17 Svar fra UD på mine spørsmål til statsminister Jens Stoltenberg

I H 11 stilte jeg noen spørsmål til statsministeren. Jeg har ikke fått svar fra han. Derimot har jeg fått svar fra Utenriksdepartementet. Svarene gjengis på denne filen.

H 18 Kommentarer til UDs svar på mine spørsmål til statsministeren

I denne filen gjør jeg først og fremst rede for hvorfor jeg synes at UDs svar er utilfredsstillende.

H 19 En dialog med en moderat systemkritiker

I denne filen har jeg en dialog med en tenkt person som ønsker å endre det økonomiske systemet litt, men ikke mye. Dialogen gir en oversikt over hvorfor jeg mener det bør endres mye.

H 20 Ny forskrift for pengepolitikken

I H 20 blir det pekt på at Norge har gått over fra å prøve å holde kursen på euro konstant over tid, til å prøve å sørge for at det norske prisnivået over tid ikke skal øke raskere enn 2.5 % per år.

H16 Valutaspekulasjoner, valutakriser og Tobinskatt

I denne filen gjør jeg rede for noen av de forholdene som er relevante i drøftinger av valutaspekulasjoner, valutakriser og/eller Tobinskatt.

 

Av de nye filene vil jeg først og fremst anbefale deg å lese H 21 (oppsigelse av EØS-avtalen) og H 19 (dialogen) Hvis du vil lese mer, er det antakelig nærliggende å se på H 17 og H 18 (UDs svar). Lesing av H 16 (valutaproblemene) bør gis litt lavere prioritet og lesing av H20 (endring av forskriften) enda lavere.

 

 OPPDATERINGEN 25. MARS 2001

Nye filer

Gruppe 2: Debatter

Kåre Willoch er en meget aktiv og høyt respektert deltaker i norsk samfunnsdebatt.

Jeg er av flere grunner en beundrer av Willoch. Men det forhindrer ikke at jeg er uenig med han når han argumenterer for markedsøkonomi. Fordi hans meninger tillegges betydelig vekt, ønsker jeg å redegjøre for hvorfor jeg synes hans argumentasjon for markedsøkonomi er lite overbevisende.

Jeg vil takke Willoch for at han har tillatt meg å gjengi manuskriptet til et foredrag han holdt i Forum for systemdebatt. Det tas med i denne oppdateringen som H13: Kåre Willoch: Lyse og mørke sider ved globaliseringen.

Mine innvendinger mot det han sa i foredraget, finner du i H14: Kommentarer til Willochs foredrag "Lyse og mørke sider ved globaliseringen"

 

H12: Forsøket på å få svar fra Schjøtt-Pedersen

I H:12 gjør jeg kort rede for mitt mislykkede forsøk på å få svar fra han på de spørsmålene jeg stilte han i HÅB 2000:1 Åpent brev til finansminister Schjøtt-Pedersen.

 

 

Gruppe 5: Anmeldelser av bøker, artikler, etc

 

H 15: OECDs råd til norske myndigheter

Den internasjonale organisasjonen OECD ga nylig en del råd om hvilken økonomisk politikk norske myndigheter bør føre. I H:15 refererer og kommenterer jeg disse rådene.

Mange av de rådene OECD ga, ble også gitt av Holdenutvalget. Dette er ikke overraskende. Begge disse rådgivergruppene forutsetter nemlig at Norge langt på vei skal ha frihandel og fri flyt av kapital i framtiden.

Selv om du har lest om Holdenutvalget for en tid tilbake, vil du kanskje få en klarere forståelse av bakgrunnen for OECDs råd hvis du repeterer HA 2000:1 Holdenutvalgets utredning og kanskje også noen av de andre artiklene i Gruppe 1.

La meg nytte denne anledningen til å nevne følgende: Det hender ofte at jeg leser noe jeg synes er verdt å huske, men som jeg noen uker eller måneder senere likevel har glemt eller bare har et uklart inntrykk av. Jeg har funnet at noe av det fornuftigste jeg kan gjøre, er lese på ny noen av de artikkene og bøkene jeg har lest tidligere. Etter en eller to repetisjoner - foretatt med passe mellomrom - sitter dette stoffet.

Antakelig har noen av leserne det på samme måte som meg. I så fall vil jeg på det varmeste anbefale gjentatt lesing. Hvis du skulle ønsker å repetere noe du alt har lest på denne netttsida, vil jeg foreslå at du i første omgang tar for deg artikkelen om Holdenutvalgets utredning. Den er så lang at det av den grunn for mange være kan vanskelig å fordøye og huske den. Men den retter søkelyset mot spørsmål som er viktige i dag.

 

Endrede filer

For å gjøre HA 2000:1 Holden utvalgets utredning og HA 2000:2 Den alternative framtiden lettere å lese har jeg i denne oppdateringen delt hver av dem inn i kapitler. Men den endringen er bare en endring av form. Innholdet er det samme som før.

For oversikt over tidligere oppdateringer, se her.